Atención: Tu navegador no soporta algunas funcionalidades necesarias. Te recomendamos que utilizes Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Ab Origine

Revista digital de divulgació històrica

  • 24
    Mecenas

Número 89 - Novembre 2023

🔴 Estrenem el dècim número de l'any d'🆎!

Ja disponibles quatre articles inèdits i l'entrevista a Núria Preixens, amb qui hem conversat sobre paleografia, l'evolució de l'escriptura i algunes de les característiques tècniques i formals que caracteritzen aquesta disciplina.

 👉
https://aboriginemag.com/quiosc/numero-89-novembre-2023/

Us detallem els continguts:

 «La paleografia, o com poder mirar cara a cara les fonts escrites del passat». – Entrevista a Núria Preixens (Autor: Adrià Guasch)

La paleografia és una ciència desconeguda pel públic poc familiaritzat amb el terme, i de vegades difícil pels historiadors que s’inicien en aquest món. És per aquest motiu que hem volgut conversar amb Núria Preixens, especialista en paleografia i història medieval, per oferir una visió més propera d’aquesta eina tan important per a l’estudi històric. Preixens ens ajuda a delimitar algunes de les característiques més rellevants d’aquesta disciplina per poder comprendre una mica millor els seus usos i aplicacions.

La República Pirata de Nassau: una mirada a l’edat d’or de la pirateria – (Article 1- Autor: Joel Rovira)

El present article ens situa a l'edat d'or de la pirateria, la qual se situa entre el final del segle XVII i inicis del segle XVIII, focalitzant-se en la ciutat de Nassau, urbs que es convertí en un autèntic refugi per a nombrosos pirates i corsaris durant aquesta etapa. Aquesta intensificació de la pirateria convisqué amb les rivalitats de potències colonials com l'Imperi Espanyol i, especialment, l'Imperi Britànic, els quals, a causa de la seva bona posició estratègica, van voler restablir el control de la ciutat per tal de tornar a monopolitzar les rutes comercials de l'Atlàntic.
El món dels tatuatges és molt conegut avui dia i, encara que cada cop siguin més normalitzats i acceptats, en alguns àmbits, com puguin ser determinats sectors professionals o països, continuen prohibits. Però, quina funció tenien en el passat? Quins col·lectius portaven aquests tatuatges? Com eren i com es feien? En aquest article presentem un avenç de les recents investigacions que s'estan desenvolupant sobre els tatuatges a la costa sud del Perú entre els segles X ANE (abans de la nostra era) i VI DNE (de la nostra era). 

Una societat en conflicte. La violència quotidiana a la Catalunya del segle XVII (Article 3 - Autora: Laura Valls)

En el present article es mostra com funcionava un procediment judicial concret a Catalunya durant l'època moderna, l'anomenada «baixa justícia», i quines eren les causes més habituals de conflicte basant-nos en els tribunals menors. Deutes, robatoris i agressions físiques i verbals, entre altres, eren algunes de les causes més comunes de litigi que escapaven de la Reial Audiència, on es tractaven qüestions de major importància com el bandolerisme, i passaven a correspondència de tribunals menors. Així doncs, la població catalana del s. XVII acudia als tribunals judicials més immediats, com ara la cort del Batlle, per tal de resoldre conflictes quotidians. Centenars de documents en arxius locals en són testimoni i ens ajuden a retratar la societat catalana de l'època.

Alexandre Magne al cor de l’Imperi Persa: Babilònia, Susa i Persèpolis – (Article 4 - Autor: Oriol Guinart)

Transcorria el quart any de campanya des que Alexandre el Gran havia desembarcat a Àsia i ja es trobava al cor de l’Imperi Persa. Després de derrotar al rei Darios III de Pèrsia a la batalla de Gaugamela l’any 333 aC, Babilònia, Susa i Persèpolis, les tres ciutats que exercien com a centre neuràlgic de l’imperi, es veuen obligades a assumir el canvi d’hegemonia. El jove monarca macedoni, bé per les particularitats pròpies de cada urbs, per estratègia, interessos o intuïció, les tractà de forma molt diferent. Aquest article no només vol entendre el perquè de les seves decisions, sinó també reivindicar l’estudi d’episodis a priori de menor importància, els quals ens permeten conèixer altres facetes d’un dels personatges més fascinants del món antic. 


 
Ab Origine
15 noviembre 2023

Comentarios (0)

Escribe un comentario

Para añadir un comentario, inicia tu sesión o regístrate.