Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Ab Origine

Revista digital de divulgació històrica

  • 29
    Mecenes

Número 81 - Febrer 2023

 
🔴 Estrenem el número de febrer d'🆎!

Ja disponibles quatre articles inèdits i l'entrevista a Juana Maria Huélamo, amb qui hem conversat al voltant de la investigació i la divulgació de l'arqueogastronomia a Catalunya

👉  https://aboriginemag.com/quiosc/numero-81-febrer-2023/

Us detallem els continguts:


Ens reunim amb Juana Maria Huélamo, qui des de fa anys es dedica a estudiar i analitzar les maneres de transformar els aliments des dels temps més antics fins a l'actualitat. L'entrevistada, experta en arqueogastronomia des de la doble vessant investigadora i divulgadora, ens parla del classisme de la dieta des de les civilitzacions gregues i romanes, de les recurrents fams i dels canvis alimentaris que hem anat vivint.
Aquest article està dedicat als diversos cicles epidèmics i crisis de mortalitat que assolaren la ciutat de Manresa en el decurs del segle XIV. Aquestes crisis, episodis i cicles que afectaren la capital del Bages i la seva població, s'han pogut analitzar, resseguir, calibrar i observar en el present article a través de la combinació de les dades i informacions que oferien diverses tipologies documentals de caràcter municipal i notarial, custodiades al mateix Arxiu Històric de la Ciutat de Manresa (AHCM). 

L'impacte de la Revolució Russa en la premsa obrera espanyola (Article 2 - Autor: Martí Balsells)

Aquest mes Martí Balsells ens parla de com la Revolució Russa es produeix en un escenari en què el moviment obrer a l'estat espanyol fa front a una doble crisi, política i econòmica. Aquest panorama genera dins el mateix moviment obrer una necessitat de debat, no tan sols pel que fa a la praxi sinó també a la identitat. De fet, va ser al mateix 1917 quan es va produir un intent d'acostament entre la CNT i la UGT amb l'objectiu comú de generar un clima revolucionari davant la situació del moment. La vaga, declarada el 10 d'agost es va prolongar durant tres dies i va ser brutalment reprimida mitjançant la declaració de l'estat de guerra.

L'impacte de la Mancomunitat de Catalunya sobre el país (Article 3 - Autor: Joan Esbrí)

Acabant-se el 1913, les Corts Generals d'Espanya promulgaren la llei de mancomunitats. Prompte, veuria la llum la Mancomunitat de Catalunya. Vivint i morint en un moment complicat políticament, la Mancomunitat va assumir la tasca de reforçar una identitat catalana amb aspiracions polítiques, un repte doblement complicat per haver d'aglutinar formacions de dreta i esquerra; volent vertebrar una regió molt desigual demogràfica i econòmicament.

La doble cara dels drames històrics a Corea del Sud (Article 4 - Autora: Clara Martín)

Actualment, amb el gran creixement de Corea del Sud, ens arriba de forma constant tota mena de contingut provinent de la península. Els kdrames són possiblement una de les formes més conegudes i que estan generant cada cop més interès per les audiències internacionals. En aquest article es ponderarà l'ús dels kdrames històrics com a eina política i d'entreteniment i si realment és possible separar-les. 

Ab Origine
27 Febrer 2023