Alert: Your browser does not support full functionality of our app and you may experience certain errors. We recommend that you use Chrome, Firefox or Internet Explorer Edge instead.

Ab Origine

Revista digital de divulgació històrica

  • 29
    Subscribers

Número 80 - Gener 2023


🔴 Estrenem el número de gener d'🆎!

Ja disponibles quatre articles inèdits i l'entrevista a Helena Casas, amb qui hem hem parlat sobre el moviment de les beguines i místiques medievals.

👉  https://aboriginemag.com/quiosc/numero-80-gener-2023/

Us detallem els continguts:

 «Les beguines van ser l'exemple de la llibertat, la pràctica espiritual i l'educació femenines en època medieval» - Entrevista a Helena Casas (Entrevista - Autora: Eulàlia Saguer)

Ens reunim amb Helena Casas per parlar de la seva recentment publicada tesi doctoral sobre el moviment de les beguines i místiques medievals i el cas concret d'Elisabet Cifre. Ens endinsem en un moviment polític basat en la llibertat femenina, el culte a la figura materna, l'educació de les nenes i la mediació i assistència entre la vida i la mort de les ciutats.

Les funcions socials de la religió: un breu assaig (Article 1 - Autora: Montse Zamorano)

És la religió un fenomen de la psicologia individual? Quina és la seva funció dins la societat? Quin és el paper dels rituals dins la religió? I en general, què s’entén per religió segons l’antropologia i la sociologia? Aquest breu assaig intenta respondre les anteriors preguntes a partir de les obres dels antropòlegs i sociòlegs Durkheim, Evans-Pritchard, Radcliffe-Brown i Skorupski, els quals enceten el camí de la recerca del perquè del comportament religiós de l’ésser humà. 

Pasolini, a cent anys del seu naixement (part II) (Article 2 - Autor: Adrià Guasch)

Coincidint amb el centenari del naixement del director, poeta, novel·lista i dramaturg italià Pier Paolo Pasolini (1922-1975), ens proposem revisitar a aquest polifacètic autor des de diferents moments de la seva carrera amb l'objectiu de sintetitzar una trajectòria tan extensa com rica en grans moments per a la història del cinema.

L’antropofàgia a les societats neandertals: ritualitat i supervivència (Article 3 - Autora: Paula Montes)

La Paula Montes de Oca ens parla de l'antropofàgia com a pràctica i de quin rol jugava dins les societats neandertals.  L’antropofàgia, entesa com una pràctica humana de procedència prehistòrica, ha trobat diversos estadis de materialització durant la història humana. Així, a través de l’arqueologia i l’etnografia, s’identifica aquest comportament en diversos moments de la història de la humanitat fins el dia d’avui, on encara existeixen tradicions que inciten a aquest acte. 
Ab Origine
16 January 2023