Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Ab Origine

Revista digital de divulgació històrica

  • 29
    Mecenes

Número 80 - Gener 2023


🔴 Estrenem el número de gener d'🆎!

Ja disponibles quatre articles inèdits i l'entrevista a Helena Casas, amb qui hem hem parlat sobre el moviment de les beguines i místiques medievals.

👉  https://aboriginemag.com/quiosc/numero-80-gener-2023/

Us detallem els continguts:

 «Les beguines van ser l'exemple de la llibertat, la pràctica espiritual i l'educació femenines en època medieval» - Entrevista a Helena Casas (Entrevista - Autora: Eulàlia Saguer)

Ens reunim amb Helena Casas per parlar de la seva recentment publicada tesi doctoral sobre el moviment de les beguines i místiques medievals i el cas concret d'Elisabet Cifre. Ens endinsem en un moviment polític basat en la llibertat femenina, el culte a la figura materna, l'educació de les nenes i la mediació i assistència entre la vida i la mort de les ciutats.

Les funcions socials de la religió: un breu assaig (Article 1 - Autora: Montse Zamorano)

És la religió un fenomen de la psicologia individual? Quina és la seva funció dins la societat? Quin és el paper dels rituals dins la religió? I en general, què s’entén per religió segons l’antropologia i la sociologia? Aquest breu assaig intenta respondre les anteriors preguntes a partir de les obres dels antropòlegs i sociòlegs Durkheim, Evans-Pritchard, Radcliffe-Brown i Skorupski, els quals enceten el camí de la recerca del perquè del comportament religiós de l’ésser humà. 

Pasolini, a cent anys del seu naixement (part II) (Article 2 - Autor: Adrià Guasch)

Coincidint amb el centenari del naixement del director, poeta, novel·lista i dramaturg italià Pier Paolo Pasolini (1922-1975), ens proposem revisitar a aquest polifacètic autor des de diferents moments de la seva carrera amb l'objectiu de sintetitzar una trajectòria tan extensa com rica en grans moments per a la història del cinema.

L’antropofàgia a les societats neandertals: ritualitat i supervivència (Article 3 - Autora: Paula Montes)

La Paula Montes de Oca ens parla de l'antropofàgia com a pràctica i de quin rol jugava dins les societats neandertals.  L’antropofàgia, entesa com una pràctica humana de procedència prehistòrica, ha trobat diversos estadis de materialització durant la història humana. Així, a través de l’arqueologia i l’etnografia, s’identifica aquest comportament en diversos moments de la història de la humanitat fins el dia d’avui, on encara existeixen tradicions que inciten a aquest acte. 
Ab Origine
16 Gener 2023